氏名 | 永沼孝子 |
---|---|
所属 | 生活文化学科 |
職名 | 特任教授 |
学位 | 博士(農学) |
専門分野 | 栄養学、生物資源利用学 |
主な担当教科 | 栄養学、食品学、ライフステージ栄養学、食品学実験 |
研究題目
- 二枚貝に含まれるタンパク質(レクチン)の構造と生理機能
- ダイズタンパク質の食品機能性
最近の主な業績
Ⅰ.研究活動
著書・論文等の名称 | 単著・共著 | 発行又は発表の月(西暦) | 発行所、発表雑誌(及び巻、号数)等の名称 | 共著者名 | 掲載頁 |
---|---|---|---|---|---|
Novel Matrix Proteins of Pteria pengin Pearl Oyster Shell Nacre Homologous to the Jacakin-Related β-Prism Fold Lectins | 共著 | 2014 | PLOS ONE, vol. 9 Issue 11(Open Accsee Freely available online) (PublicLlibrary of Science 社) |
Hoshino W., Shikanai Y., Liu K., Sato S., Muramoto K., Osada M., Ogawa T. |
e1 112326 |
Rhamnose-binding lectins induce respiratory burst activity in macrophage cells from rainbow trout. | 共著 | 2013 | Fisheries Science, Vol. 79 |
Y.Watanabe, Y.H. Chang, O.Nakamura, T.Ogawa, K.Muramoto |
513-520 |
“大豆の機能と科学”一次機能 | 共著 (分担) |
2012 | 朝倉書店「大豆の機能と科学」(単行本) | 小野伴忠 下山田真 村本光二編 |
57-63 |
Diversified carbohydrate-binding lectins from marine resources. |
共著 | 2011 | Journal of Amino Acids, ArticleID838914 |
T. Ogawa, M. Watanabe, K. Muramoto |
Doi: 10.4061/ 2011/ 838914 |
Changes of functional components and antioxidative activity in the process of fermentation of soybeans. | 共著 | 2011 | ACS Symposium Series. 1059 in Chem. Texture, and Flavor of Soy; | J. Yamashita, H.-M. Chen, T. Ogawa, K. Muramoto |
155-169 |
The function of rhamnose-binding lectin in innate immunity by restricted binding to Gb3. | 共著 | 2009 | Developmental & Comparative Immunology, 33 | Y. Watanabe, H. Tateno, S.Nakamura-Tsuruta, J. Kominami, J. Hirabayashi, O.Nakamura, T. Watanabe, H.Kamiya, T. Ogawa, K. Muraoto |
187-197 |
Proteomic analysis of Caco-2 cells treated with food lectins. | 共著 | 2008 | Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 43 | S. Yamamoto, T. Ogawa, K. Muramoto |
Suppl. 70-73 |
Structural characterization of rhamnose-binding glycoprotein (lectin) from Spanish Mackerel (Scomberomorus niphoniumus) Eggs. |
共著 | 2007 | Biochimica et Biophisica Acta, 1770 | T. Terada, Y. Watanabe, H. Tateno, T. Ogawa, K. Muramoto |
617-629 |
Isolation, characterization and molecular evolution of a novel pearl shell lectin from a marine bivalve, Pteria Penguin. | 共著 | 2006 | Molecular Diversity, 10 | T. Ogawa, J. Hirabayashi, K. Kasai, H.Kamiya K. Muramoto |
607-618 |
Effect of lectins on the transport of food factors in Caco-2 monolayers. | 共著 | 2006 | Journal of Agriculture and Food Chemistry, 54. | Y. Ohono, T. Ogawa, K. Muramoto |
548-553 |
Ⅱ.教育活動
教育実践上の主な業績 | 年月日 | 概要 |
---|---|---|